Sluiten
...

SFP en SFP+: welke types transceivers zijn er?

Sinds 2000 zijn 1 Gigabit verbindingen de standaard. Dat was destijds ruim voldoende maar dankzij alle technologische ontwikkelingen tegenwoordig allang niet meer. Om snelle harde schijven met elkaar te verbinden is het een optie om 4 x 1 Gigabit lijnen te bundelen, maar zelfs dat is niet meer genoeg sinds de opkomst van snelle Solid State Disks in het datacenter en op de desktop. Voor dit probleem bieden wij een oplossing: betrouwbare 10 Gigabit infrastructuur. En dat voor een betaalbare prijs. Welk type transceiver is geschikt voor een 10 Gigabit netwerk en welke transceivers zijn er eigenlijk? Wij leggen het uit in dit artikel.

SFP en SFP+ transceivers

Een transceiver is een kleine module waarmee een computer of switch met het netwerk wordt verbonden en kan zowel data verzenden als ontvangen. Er zijn heel veel verschillende soorten transceivers, maar de meest voorkomende zijn toch wel de SFP en SFP+. Wat is het verschil?

1 G SFP transceiver

Maakt u gebruik van een 1 Gigabit netwerk? Dan kunt u een SFP transceiver gebruiken om de computer met het netwerk te verbinden. Deze transceiver heeft een maximum snelheid van ongeveer 110 MB per seconde en werkt meestal op een golflengte van 850 nm voor korte afstanden en 1310nm voor langere afstanden.

10 G SFP+ transceiver

Op dit moment zijn 1 Gigabit verbindingen nog de standaard, maar nu netwerkverbindingen steeds sneller worden en het dataverbruik toeneemt, worden 10 Gigabit verbindingen steeds belangrijker. Zeker voor bedrijfsnetwerken waar veel gebruikers op zijn aangesloten. Maakt u gebruik van een 10 Gigabit netwerk? Gebruik dan een SFP+ transceiver. Deze transceiver heeft een maximum snelheid van grofweg 1100 MB per seconde en werkt ook op 850 nm voor korte afstanden en 1310 nm voor langere afstanden.

Single-Mode en Multi-Mode SFP+ transceivers

Bent u op zoek naar een SFP+ transceiver, dan kunt u kiezen uit de SFP+ Single-Mode transceiver en de SFP+ Multi-Mode transceiver. Het verschil tussen beide is het type glasvezelkabel dat gebruikt moet worden om de verbinding tot stand te brengen. Een Single-Mode glasvezelkabel werkt op 1310nm en wordt vaak gebruik in de telecom, televisie / broadcasting en voor afstanden boven 300 meter. Een Multi-Mode glasvezelkabel werkt op 850 nm en is zeer geschikt voor afstanden tot 300 meter en wordt gebruikt binnen het rack/datacenter of binnen hetzelfde gebouw.

Welke soorten transceivers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten glasvezel modules en ze hebben allemaal een ander gebruiksdoel, het is dus belangrijk goed te weten welke je nodig hebt. Hier vind je een kort overzicht van de verschillende types:

SFP - 1 Gigabit
 • SX, Multi-Mode, 850nm, 550 meter
 • LX, Single-Mode, 1310nm, 5 km
 • Veel voorkomende stekker: LC OM2
SFP+ - 10 Gigabit
 • SR, Multi-Mode, 850nm, 300 meter
 • LR, Single-Mode, 1310nm, 10 km
 • Veel voorkomende stekker: LC OM3
XFP - 10 Gigabit, verouderd, opgevolgd door SFP+
SFP28 - 25 Gigabit
 • SR, Multi-Mode, 850nm, 100 meter
 • LR, Single-Mode, 1310nm, 10 km
 • Veel voorkomende stekker: LC OM4
QSFP+ - 40 Gigabit / 4 x 10 Gigabit
 • SR4, Multi-Mode, 850nm, 150 meter
 • LR4, Single-Mode, 1310nm, 10 km
 • Veel voorkomende stekker: MTP/MPO
QSFP28 - 100 Gigabit
 • SR4, Multi-Mode, 850nm, 100 meter
 • LR4, Single-Mode, 1310nm, 10 km
 • Veel voorkomende stekker: MTP/MPO-12

Dit zijn enkel de meest voorkomende, er zijn uiteraard nog veel meer varianten!

SFP(+) modules voor een betaalbare prijs

Veel transceivers en switches zijn voorzien van een vendor lock. Dat houdt in dat de modules niet werken in apparatuur van andere merken. Uptimed heeft hier een oplossing voor gevonden: onze producten zijn altijd vendor lock vrij en dus compatibel met bijna alle merken. Zelfs voor de merken Cisco, HP en Intel hebben we compatible transceivers.

Hoewel onze focus het meest ligt op SFP+ transceivers, kunnen we ook andere compatible transceivers leveren zoals SFP28 (25G), de QSFP+ (40G) en de QSFP28 (100G).

Bestel uw SFP(+) transceivers gemakkelijk en snel online

Via onze webshop kunt u eenvoudig en snel uw SFP(+) transceiver online bestellen. Al onze transceivers zijn voorzien van de unieke Uptimed® compatibiliteitsgarantie. Mocht uw transceiver toch in niet werken in uw apparatuur dan bieden wij een passende oplossing. Daarnaast zit er twee jaar volledige garantie op alle producten. Na het bestellen wordt uw product binnen 24 uur verzonden via PostNL vanuit ons eigen magazijn. Bestelt u vier of meer transceivers? Dan betaalt u geen verzendkosten!

Heeft u vragen of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers staan voor u klaar en voorzien u graag van persoonlijk advies.