Sluiten
...

Wat is het verschil tussen DAC en fiber netwerkkabels?

Het zal u niet ontgaan zijn dat 10g internetverbindingen steeds meer de standaard worden. Steeds meer bedrijven maken de overstap, omdat de verbinding supersnel en de brandbreedte enorm is. Denkt u er ook aan om over te stappen? Dan is het belangrijk dat u weet wat de benodigdheden zijn om een 10g netwerk tot stand te brengen. Naast 10g switches en 10g netwerkkaarten, is ook de bekabeling een belangrijk onderdeel. U kunt daarbij kiezen tussen DAC kabels en fiber netwerkkabels. Maar wat is eigenlijk het verschil?

DAC kabel en fiber kabel; wat is het verschil?

DAC betekent Direct Attach Cable, ook wel Twinax genoemd. Het belangrijke verschil tussen een DAC kabel en fiber kabel is dat de eerste van koper is gemaakt terwijl de fiber kabel, de naam zegt het al, een glasvezelkabel is. Daarnaast is de 10g DAC kabel ontworpen met twee SFP+ transceivers aan beide uiteindes. Waar de transceivers vastzitten aan de DAC kabel, kunt u bij een fiber kabel zelf de transceivers kiezen. Een ander verschil is dat de lengte van een (passieve) DAC kabel gelimiteerd is tot ongeveer 7 meter, terwijl een fiber kabel tot wel 80 km lang kan zijn.

Voor welke netwerkkabel u kiest, hangt van een aantal factoren af. Om u een eindje op weg te helpen, zetten we hieronder de voordelen van beide kabels op een rijtje.

De voordelen van 10g SFP+ DAC

Doordat de SFP+ transceivers al aan de DAC kabel vastzitten, hoeft u de SFP+ transceivers niet los te kopen. Een belangrijk voordeel van de DAC kabel is dan ook de prijs, die uiteindelijk een stuk voordeliger is dan de LC-LC fiber kabel, aangezien daar nog losse SFP+ transceivers bij gekocht moeten worden. Is de te overbruggen afstand niet langer dan 7 meter? Dan kunt u prima uit de voeten met een DAC kabel. Houd er wel rekening mee dat een DAC kabel wat lastiger te verwerken is in een rack, omdat de kabel wat dikker en stugger is dan een glasvezelkabel.

De voordelen 10g SFP+ transceivers met LC-LC fiber kabel

Wanneer de te overbruggen afstand meer dan 7 meter is, dan kunt u het best kiezen voor een LC-LC Fiber kabel in combinatie met twee SFP+ transceivers. Multimode glasvezelkabels kunnen afstanden overbruggen tot wel 300 meter en singlemode glasvezelkabels zelfs afstanden tot maar liefst 80 km. Tevens zijn de fiber kabels vaak verkrijgbaar in veel verschillende lengtes, waarbij ook halve meters, zoals 1,5 meter, tot de mogelijkheden behoren. Een ander voordeel heeft te maken met de compatibiliteit van de transceivers. Waar de compatibiliteit van de transceivers bij een DAC kabel aan beide kanten hetzelfde is, kunt u bij de LC-LC fiber kabel zelf kiezen welke transceivers u wilt. Ter voorbeeld: een HP compatible aan de ene kant en een Cisco compatible aan de andere kant.

Hoewel een LC-LC fiber kabel met twee losse 10g SFP+ transceivers wat duurder is, is de fiber kabel meer toekomstbestendig omdat het ook snelheden hoger dan 10g aan kan.

Bestel uw 10g netwerkkabels eenvoudig online

Of u nu voor de DAC kabel of juist voor de fiber kabel kiest, beide netwerkkabels kunt u eenvoudig via onze webshop bestellen. Heeft u vragen of heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers denken graag met u mee en voorzien u van persoonlijk advies op maat