Sluiten
...

10g netwerkkabels: wat is het verschil tussen singlemode en multimode glasvezel?

10g internet wordt het internet van de toekomst. Met een 10g netwerk kunnen snelheden van maar liefst 1100 MB per seconde behaald worden; dat is een groot voordeel bij dataoverdracht. Niet gek dus dat veel bedrijven nu al de overstap maken naar een 10g netwerk. Om een 10gb netwerk tot stand te brengen zijn er een aantal componenten nodig, denk aan 10g switches, 10g transceivers en 10g netwerkkabels. Er zijn verschillende soorten 10g netwerkkabels, zo heeft u de keuze tussen koper en glasvezel. Als u voor glasvezel kiest, staat u ook nog eens voor de keuze: singlemode of multimode glasvezel? Maar wat is eigenlijk het verschil? Wij leggen het uit in dit artikel.

Een multimode glasvezelkabel

Een multimode glasvezelkabel brengt data over door middel van LED licht. De kabel heeft een brede vezelkern, waardoor het licht tegen de wanden kaatst. Dit zorgt ervoor dat dit type kabel geschikt is voor relatief korte afstanden (tot 300m op 10g). Een multimode glasvezelkabel heeft altijd een duplex verbinding nodig, dat wil zeggen dat er om de verbinding tot stand te kunnen brengen twee vezels nodig zijn.

Een singlemode glasvezelkabel

Een singlemode glasvezelkabel maakt gebruik van laserlicht. De kabel heeft een veel kleinere kerndoorsnede en verplaatst het licht, in tegenstelling tot een multimode glasvezelkabel, recht door de kabel. Hierdoor ontstaat er geen verstrooiing van het licht en kan de kabel een afstand van wel 80 km overbruggen. Om een verbinding aan te kunnen leggen is er bovendien maar één vezel nodig.

Welk type glasvezelkabel is het best voor uw 10g netwerkverbinding?

Nu we de verschillen tussen een multimode en een singlemode glasvezelkabel besproken hebben, rijst natuurlijk de vraag: welk type glasvezel kabel kunt u het best gebruiken voor uw 10g netwerkverbinding? Wij maken een vergelijking.

De afstand

De keuze tussen singlemode of multimode is afhankelijk van de te overbruggen afstand. We schreven het hierboven al: multimode glasvezel heeft ten opzichte van singlemode een veel kortere maximale afstand. Dat betekent dat de multimode glasvezelkabel uitermate geschikt voor toepassingen binnen het kantoor, gebouw of in het datacenter rack zelf. Singlemode glasvezel is daarentegen veel meer geschikt voor langeafstandstoepassingen zoals van gebouw naar gebouw.

Bovendien is een singlemode glasvezelkabel vaak de binnenkomende uplink voor uw internetverbinding. Heeft u bijvoorbeeld een switch in het datacenter? Dan is de binnenkomende internetverbinding meestal singlemode kabel, terwijl de bekabeling binnen het rack vaak multimode glasvezel is.

De prijs

De prijs van een singlemode en glasvezelkabel is nagenoeg hetzelfde; een singlemode glasvezelkabel is zelfs iets voordeliger. Maar let wel: een multimode glasvezelsysteem is veel goedkoper dan een singlemode glasvezelsysteem. Dat komt doordat de singlemode transceivers een stuk duurder zijn dan multimode transceivers.

De connector

Voor beide typen kabels is de LC connector de meest voorkomende variant. (De foto bovenaan toont Duplex LC stekkers)

Bestel uw 10g netwerkkabels eenvoudig online

Uw 10g netwerkkabel, zoals de multimode 10g Fiber LC glasvezelkabel, kunt u eenvoudig online bestellen via onze webshop. Bent u op zoek naar een singlemode of juist een multimode transceiver? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Heeft u vragen over een van onze producten of advies nodig? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers denken graag met u mee en voorzien u van persoonlijk advies.