Sluiten
...

Glasvezelkabels; wat zegt de kleur over de fiberkabel?

Tegenwoordig is het gebruik van een glasvezelverbinding steeds meer de norm. Dat is niet zo gek, glasvezel is in vergelijking met koper namelijk razendsnel en heeft een enorme brandbreedte. Bij een glasvezelverbinding worden lichtsignalen door haarfijne vezels van optisch helder glas gestuurd. Omdat licht als transportmiddel wordt gebruikt, is een glasvezelverbinding veel sneller dan een koperverbinding, waar stroomimpulsen als transportmiddel gebruikt worden. De voordelen van glasvezelkabels ten op zichte van koperkabels zijn dus groot. Maar voor welke glasvezelkabel kiest u? Glasvezelkabels zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren, types en lengtes. Wat de verschillen zijn, leggen we uit in dit artikel.

Singlemode en multimode glasvezelkabels; wat is het verschil?

Waar een multimode glasvezelkabel data overbrengt door middel van LED licht, doet een singlemode glasvezelkabel dat door middel van laserlicht. Daarnaast verplaatst het licht zich bij een singlemode kabel in een rechte lijn, terwijl het licht bij een multimode kabel tegen de wanden kaatst. Deze verschillen zorgen ervoor dat multimode toegepast wordt voor dataoverdracht bij relatief korte afstanden (tot 300 meter) terwijl singlemode gebruikt wordt bij veel langere afstanden (tot wel 80 km).

De kleur van de fiberkabel; wat betekent het?

In tegenstelling tot netwerkkabels die van koper gemaakt zijn, zegt de kleur van de glasvezel netwerkkabel iets over het soort kabel. Zo zegt de kleur iets over het type: singlemode of multimode, en zegt het iets over de kwaliteit: OS1, OS2, OM1, OM2, OM3, OM4 etc. Daarbij geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe helderder de glasvezel en hoe langer de maximale afstand. De verschillende soorten fiberkabels hebben elk een andere kleur; zo kunt u het type kabel herkennen aan de kleur. Wel zo gemakkelijk. De meest voorkomende kleuren zijn:

• Geel: OS1 en OS2 singlemode

• Oranje: OM1 en OM2 multimode

• Aqua: OM2 en OM3 multimode

Wat betekent de kleur van de stekker?

Bij singlemode glasvezelkabels betekent ook de kleur van de stekker iets. De meest voorkomende stekkers zijn APC (Angled Physical Contact) en UPC (Ultra Physical Contact). Waar het contactvlak bij een APC geslepen is onder een hoek van 8 graden, is dat bij een UPC zonder hoek. De schuine snede van APC connector voorkomt dat reflecties aan het uiteinde van de vezel teruggekaatst worden en zo de overdracht verstoren. Of u te maken heeft met een APC of UPC connector kunt u zien aan de kleur:

• Blauw: singlemode UPC

• Groen: singlemode APC

Bestel uw glasvezelkabels eenvoudig online

In onze webshop kunt u de meest gebruikte OM3 multimode fiberkabel, die dus aqua van kleur is, eenvoudig online bestellen. Heeft u een kabel nodig die u niet de webshop kunt vinden? Neem dan contact met ons op, wij kunnen elk soort glasvezelkabel leveren. Welke fiberkabel u ook zoekt, met de glasvezelkabels van Uptimed bent u letterlijk verbonden met de snelheid van het licht!