Sluiten
...

Wat is MTP / MPO bekabeling?

Glasvezel MTP-bekabeling, waarbij MTP staat voor Multi-fiber Termination Push-on, is een bekabelingssysteem dat zich richt op het vereenvoudigen en versnellen van de implementatie van glasvezelnetwerken. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van MTP-bekabeling, de toepassingen en de voor- en nadelen ervan.

MTP-bekabeling is een type glasvezelbekabeling met een speciale MTP-connector die meerdere vezels tegelijkertijd kan aansluiten. Dit type connector kan 8, 12, 24, 48 of zelfs 72 vezels bevatten, waardoor ze een grotere vezeldichtheid en een efficiëntere installatie bieden in vergelijking met traditionele single-fiber connectoren zoals LC of SC. MTP-connectoren zijn compatibel met MPO-connectoren (Multi-fiber Push-On), wat betekent dat ze onderling uitwisselbaar zijn.

Toepassingen van MTP-bekabeling

MTP-bekabeling wordt voornamelijk gebruikt in datacenters. Ze zijn met name populair in omgevingen waar hoge bandbreedte, snelle implementatie en schaalbaarheid essentieel zijn. MTP-bekabeling wordt vaak gebruikt voor parallelle optische verbindingen, zoals 40G en 100G Ethernet.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan MTP-bekabeling. Ten eerste kunnen de kosten hoger zijn dan bij traditionele single-fiber bekabeling, vanwege de complexiteit van de connectoren en de hogere vezeldichtheid. Ten tweede kan het reinigen en onderhouden van MTP-connectoren uitdagender zijn dan bij single-fiber connectoren, vanwege het grotere aantal vezels in elke connector.

De key

In MTP-connectoren speelt de 'key' een belangrijke rol bij het waarborgen van de juiste uitlijning en oriëntatie van vezels in glasvezelnetwerken. De key is een kleine, uitstekende rand op de connectorbehuizing die helpt bij het positioneren van de connector in de juiste oriëntatie. Bij het verbinden van twee MTP-connectoren moet men ervoor zorgen dat de ene connector key-up is en de andere key-down. Dit zorgt voor de juiste uitlijning van de vezels.

In sommige toepassingen, zoals bij het omkeren van de vezelvolgorde in een MTP-kabel, kan het nodig zijn om de key-oriëntatie te veranderen. Dit kan worden gedaan met een MTP-omkeeradapter of door het herschikken van de vezels binnen de connector zelf.