Sluiten
...

Hoe werkt een glasvezeltransceiver en wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een geschikte transceiver?

Een glasvezeltransceiver is een apparaat dat wordt gebruikt om een glasvezelnetwerk te verbinden met een ander netwerk of apparaat. Het is een combinatie van een zend- en ontvangstmodule die samenwerken om optische signalen over de glasvezelkabel te verzenden en te ontvangen.

  1. De transceiver neemt een elektrisch signaal en converteert dit naar een optisch signaal met behulp van de zendantenne.

  2. Het optische signaal wordt vervolgens via de glasvezelkabel verzonden naar de ontvangstantenne van de transceiver aan de andere kant van de verbinding.

  3. De ontvangstantenne converteert het optische signaal weer terug naar een elektrisch signaal dat geschikt is voor het aangesloten apparaat.

De belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een geschikte glasvezeltransceiver zijn onder andere:

  1. Type glasvezel: het is belangrijk om een transceiver te kiezen die geschikt is voor het type glasvezel dat wordt gebruikt in het netwerk. Er zijn transceivers beschikbaar voor zowel singlemode- als multimode-kabels.

  2. Snelheid: de transceiver moet geschikt zijn voor de gewenste snelheid van het netwerk. Er zijn transceivers beschikbaar voor verschillende snelheden, zoals 10G, 25G, 40G, 100G en hoger.

  3. Connectortype: de transceiver moet compatibel zijn met de connectoren die worden gebruikt in het netwerk. De meest voorkomende connectoren zijn LC, SC en MTP/MPO.

  4. Afstand: de transceiver moet geschikt zijn voor de afstand tussen de zender en ontvanger. Er zijn transceivers beschikbaar voor verschillende afstanden, zoals korte afstanden tot enkele meters en lange afstanden tot meerdere kilometers.

  5. Golflengte: de transceiver moet geschikt zijn voor de golflengte van het lichtsignaal dat wordt gebruikt in het netwerk. De meest voorkomende golflengtes zijn 850nm, 1310nm en 1550nm.