Sluiten
...

Wat is het verschil tussen APC en UPC bij glasvezel connectoren?

APC (Angled Physical Contact, groen) en UPC (Ultra Physical Contact, blauw) zijn twee verschillende typen polish van vezeloptische connectoren. De polish van de connector bepaalt de mate van reflectie van het lichtsignaal dat door de glasvezelkabel wordt gestuurd en kan daardoor de signaalintegriteit en de prestaties van het netwerk beïnvloeden.

Het verschil tussen APC en UPC polish is dat APC-connectoren een hoek van 8 graden hebben ten opzichte van de vezelas, terwijl UPC-connectoren een vlakke, loodrechte polish hebben. Dit heeft een impact op de reflectie van het lichtsignaal wanneer het de connector verlaat.

APC-connectoren (groen) hebben minder reflectie dan UPC-connectoren, waardoor ze beter geschikt zijn voor toepassingen waarbij een hoge signaalintegriteit vereist is, zoals lange-afstandsverbindingen en toepassingen waarbij de signaalverzwakking minimaal moet zijn. Dit komt doordat de hoek van de APC-polish ervoor zorgt dat de reflectie van het lichtsignaal naar een andere richting wordt gebogen dan de originele richting, waardoor de reflectie wordt geminimaliseerd.

UPC-connectoren (blauw) hebben een hogere reflectie dan APC-connectoren, maar zijn nog steeds geschikt voor de meeste standaard glasvezeltoepassingen. Ze zijn iets goedkoper dan APC-connectoren en zijn vaak te vinden in toepassingen zoals LAN-netwerken, kabeltelevisie en telecommunicatie.

Het is belangrijk om te weten welk type polish geschikt is voor de specifieke toepassing en om ervoor te zorgen dat de connector en kabels compatibel zijn met elkaar. In sommige gevallen kan het gebruik van een verkeerde polish leiden tot slechte prestaties of zelfs beschadiging van de kabel of de apparatuur. Sluit daarom altijd dezelfde kleur connectoren op elkaar aan.