Sluiten
...

LSZH: wat betekent het en wat zijn LSZH netwerkkabels?

Wie op zoek is naar netwerkbekabeling zal de term LSZH regelmatig tegenkomen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Om te beginnen staat de afkorting LSZH voor: Low Smoke Zero Halogen. Vrij vertaald staat LSZH dus voor: weinig rook, halogeenvrij. Sinds de jaren 70 wordt deze materiaaleigenschap steeds vaker gebruikt in de glasvezel- en telecomwereld. Waarom en wat is een LSZH fiberkabel nu eigenlijk precies?

Antwoord op de vraag: wat is LSZH?

LSZH kabels zijn halogeenvrije kabels. Dit soort kabels worden sinds 1970 veelvuldig toegepast in publieke ruimtes: ruimtes waarin mensen wonen, werken en zich verplaatsen. LZSH kabels zijn beter dan andere kabels, omdat ze vlamdovend en minder schadelijk zijn. Een internetkabel met LSZH-mantel wordt steeds meer de norm omdat er bij verbranding van LSZH geen giftige gassen vrijkomen en de rookontwikkeling klein is. Dat betekent een aanzienlijk lager risico voor mens, dier en milieu. Wat in lijn staat met de groeiende Europese belangstelling voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid en verklaart waarom LSZH steeds meer de norm wordt.

Hoewel veel mensen denken dat Low Smoke en Zero Halogen dezelfde betekenis hebben, is dit niet het geval. Zo geeft Low Smoke aan dat de kabel bij brand geen dikke zwarte rook uitstoot. De rook zal zich beperken tot dunne, grijze rook, waardoor het vuur beter te bedwingen is voor de brandweer en er voldoende zicht is om aan het vuur te kunnen ontsnappen. Zero Halogen geeft aan dat er geen halogene stoffen in de kabel aanwezig zijn. In tegenstelling tot halogeenhoudende materialen, zoals PVC, stoten halogeenvrije kabels bij brand geen corrosieve en giftige gassen uit die schadelijk zijn voor mens en milieu.

De voordelen van LSZH netwerkkabels

Het belangrijkste voordeel van een LSZH netwerkkabel is veiligheid. Bij brand zorgen LSZH kabels voor minder rookontwikkeling en scheiden ze geen gassen af, waardoor deze kabels niet alleen de veiligheid verhogen, maar ook beter zijn voor de gezondheid en milieu. Daarnaast zorgt de kabel voor minder schade aan gebouwen en inventarissen.

LSZH fiberkabels kopen? Bestel eenvoudig online

Alle netwerkkabels die u tegenkomt in onze webshop zijn LSZH kabels. Of u nu op zoek bent naar een LC glasvezelkabel of DAC kabel, de kabels van Uptimed zijn halogeenvrij en produceren weinig rook. Wij leveren onze LZSH netwerkbekabeling vanuit ons eigen magazijn, waardoor u de kabels de volgende werkdag al in huis heeft. Weet u niet zeker welke bekabeling u nodig heeft? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.